Jak być na diecie i nie zwariować

Bycie fit w ostatnim czasie stało się niezwykle modne. Coraz częściej staramy się wybierać świadomie żywność, czytamy nowinki dietetyczne, interesujemy się co jest zdrowe, a czego lepiej unikać. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z zależności pomiędzy odżywaniem a zdrowiem, urodą i kondycją.  Ale… jak te wszystkie zasady płynnie wdrożyć życie? Jak przy tym nie zafiksować się na punkcie zdrowego stylu życia? Co zrobić, by nasz dzień nie kręcił się tylko wokół jedzenia?

Najważniejszy jest dobry plan. Mając plan mamy wszystko pod kontrolą. Jemy świadomie, a nie z przypadku. Dobrym pomysłem jest rozpisanie planu żywieniowego. Warto w tym celu zasięgnąć fachowej porady (uważajcie na osoby sponsorowane przez rozmaite firmy zajmujące się produkcją żywności czy suplementów lub samozwańczych specjalistów od diet i żywienia, uważajcie komu powierzcie to co najcenniejsze…wasze zdrowie!). 

Bycie fit w ostatnim czasie stało się niezwykle modne. Coraz częściej staramy się wybierać świadomie żywność, czytamy nowinki dietetyczne, interesujemy się co jest zdrowe, a czego lepiej unikać. Wielu z nas zdaje sobie sprawę z zależności pomiędzy odżywaniem a zdrowiem, urodą i kondycją.  Ale… jak te wszystkie zasady płynnie wdrożyć życie? Jak przy tym nie zafiksować się na punkcie zdrowego stylu życia? Co zrobić, by nasz dzień nie kręcił się tylko wokół jedzenia?

Najważniejszy jest dobry plan. Mając plan mamy wszystko pod kontrolą. Jemy świadomie, a nie z przypadku. Dobrym pomysłem jest rozpisanie planu żywieniowego. Warto w tym celu zasięgnąć fachowej porady (uważajcie na osoby sponsorowane przez rozmaite firmy zajmujące się produkcją żywności czy suplementów lub samozwańczych specjalistów od diet i żywienia, uważajcie komu powierzcie to co najcenniejsze…wasze zdrowie!). Rozpisana dieta pozwoli zaplanować zakupy i przygotować posiłki na poszczególne dni Wchodzę do sklepu i wiem dokładnie co kupić i w jaki sposób dokonywać wyboru produktów spożywczych. Eliminuję w ten sposób marnotrawstwo żywności. Przede wszystkim logistyka. W niektóre dni mamy więcej czasu, wówczas możemy pozwolić sobie na upust kulinarnym fantazjom i zaplanować bardziej urozmaicone i wyszukane potrawy, jeśli lubimy gotować. Natomiast w dni zabiegane warto wybrać potrawy szybkie lub posiłkować się wcześniej przygotowanymi bazami (np. wywarami czy mrożonkami przygotowanymi w wolniejsze dni). Budząc się rano nie zastanawiam się stojąc przed otwartą lodówką co by tu zjeść, tylko mam wypracowaną swoją rutynę. Zaczynam dzień od szklanki wody z imbirem, robię szybkie placuszki śniadaniowe czy owsiankę i przygotowuję kolejne posiłki, które zabiorę ze sobą do pracy. Ale muszę mieć plan. Wtedy mam pewność, że te produkty będę miała w domu. Mogę już wieczorem przygotować częściowo posiłki na następny dzień, gdy wiem, że rano muszę bardzo wcześnie wyjść z domu i nie będę miała czasu na pichcenie w kuchni.

Dieta nie powinna męczyć. Musi być skrojona na miarę. To gwarantuje, że nie porzucimy jej w trakcie i nie wrócimy do starych nawyków. Gdy dieta jest dobrze dobrana, wówczas staje się nowym nawykiem. I to jest gwarancja sukcesu- kiedy nie myślę, że jestem na diecie, lecz nowe zasady tak wypracowałam, że wykonuję je z automatu.

Skutecznym sposobem jest wprowadzanie nowych zasad powoli. Na przykład w pierwszym tygodniu skupiamy się na jednym zaleceniu- np. regularności posiłków. Nie rozpraszamy uwagi dodatkowo licząc kalorie czy ważąc produkty. Na to przyjdzie czas. Najpierw nauczmy się jednej zasady, utrwalmy ją tak, by stała się nawykowa. Po tygodniu zabierzmy się za kolejną, np., picie wody. I tak dalej. Po czasie zorientujemy się, że bezboleśnie wprowadziliśmy w życie solidne, zdrowe nawyki, o których już nie musimy myśleć. Wykonujemy je automatycznie, tak samko jak myjąc zęby.

Często jest tak, że podczas przygotowywania posiłków uwzględniacie innych domowników. Potrawy można jednak szykować wspólnie, stosując inne dodatki lub modyfikować obróbkę kulinarną. Na przykład gotując zupę wystarczy w odpowiednim momencie odlać porcję dla siebie nie zabielając jej, albo nie dodawać do swojej porcji potrawy sosu lub zamiast smażyć panierowane mięso, zawinąć je w folię i upiec z warzywami bez tłuszczu.

Podczas planowania menu dla całej rodziny warto tak dopasować potrawy by można było wykonać je z tych samych surowców. Będzie to nie tylko łatwiejsze, ale i bardziej ekonomiczne. W jadłospisach narzucone są ilości poszczególnych produktów spożywczych. Kupując całe opakowanie zużywaj się tylko część na raz. Zaplanowane i rozpisane menu pozwoli tak ułożyć potrawy, by zużyć dany produkt w ciągu kolejnych dni lub podzielić się z domownikami.

By jeszcze bardziej ułatwić logistykę w kuchni, warto zakupić większą ilość produktów o przedłużonej trwałości do spożycia, takich jak różnorodne kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, jęczmienna, burgul), ryż, amarantus, komosa ryżowa, makarony, mąki (jaglana, żytnia, gryczana, kasztanowa, razowa, kokosowa), płatki zbożowe (jaglane, owsiane, gryczane).

W diecie, tak jak w pogodzie, powinna obowiązywać zasada sezonowości. W porze jesienno-zimowej spożywamy chętniej potrawy rozgrzewające, doprawione przyprawami korzennymi (imbir, kurkuma). W jadłospisach więcej jest zup, herbatek, potraw na ciepło. Wiosną i latem natomiast na naszych talerzach widać więcej świeżych, surowych warzyw i owoców,  w naszym menu króluje więcej sałatek, surówek i koktajli. To właśnie najlepszy moment na jedzenie darów natury. Produkty roślinne mają największą wartość odżywczą w okresie swojej dojrzałości. Przedwiośnie jest trudnym okresem dla naszych organizmów. Zmiana pogody, wahania temperatur są wyzwaniem dla odporności. Jedzmy więc sezonowe, lokalne produkty, by wzbogacić się  w jak największą ilość witamin, minerałów, antyoksydantów.

Zimą kiedy dostęp do warzyw jest ograniczony warto zaopatrzyć się w mieszanki rozmaitych warzy i owoców. Mrożenie jest bardzo dobrą i naturalną metodą konserwowania żywności, dlatego warto pomyśleć o sezonie zimowym już latem, kiedy owoce i warzywa mają największą wartość odżywczą i zamrażać je w sezonie kiedy dojrzewają. Wtedy nie tylko są najzdrowsze ale i najsmaczniejsze. Wcześniej warto też pomyśleć o przygotowaniu naturalnych przypraw. Marchewka, pietruszka korzeń jak i natka, seler, koperek, mięta… i wiele innych wystarczy pokroić drobno, zasuszyć i zapakować w szczelne opakowania. Można komponować w ten sposób własne mieszanki smakowe, które wykorzystywane będą podczas przygotowywaniu potraw. Inną metodą konserwowanie żywności jest fermentacja. Tradycyjne w polskiej kuchni kiszone ogórki czy kapusta pełnią rolę naturalnego probiotyku, który wspomoże probiotyczną mikroflorę jelitową.

Obecnie dostępny jest różnorodny sprzęt ułatwiający wdrażanie diety do na co dzień. W sklepach można wybierać opakowania do przechowywania żywności i przystosowane do jej zabierania ze sobą (do pracy, szkoły lub na trening). Można nabyć pojemniki do próżniowego przechowywania produktów spożywczych, co skutecznie przedłuża jej trwałość. Dobrym pomysłem są wielofunkcyjne urządzenia, w których można przygotować niewielkie porcje potraw bez konieczności dodawania tłuszczu. W sportowej kuchni niezbędne okazują się urządzenia do grillowania, gotowania na parze oraz blender lub mikser do przygotowywania pożywnych szejków lub koktajli, które są doskonałym pomysłem na posiłki „na wynos”.

Najlepszym rozwiązaniem dla zapracowanych osób jest przygotowywanie posiłków, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż. Doskonale nadają się do tego różnorodne pojemniki, pudełka, lunchboksy, bidony, termosy, kubki termiczne itp. W ogromnie przeróżnych form tego typu produktów, należy przede wszystkim kierować się bezpieczeństwie. Okazuje się, że nie wszystkie spełniają warunki bezpieczeństwa. Trzeba upewnić się czy można w takim opakowaniu podgrzewać żywność lub ją mrozić, ponieważ nie wszystkie są odporne na wysokie lub bardzo niskie temperatury. Z niektórych, podczas obróbki termicznej mogą wydzielać się toksyczne substancje lub mogą wchodzić w reakcje ze składnikami produktów żywnościowych. Najbardziej niebezpieczne to bis fenol A (BPA) oraz ftalany (PAE). Są to substancje, które zatruwają organizm, zaburzając działanie układu hormonalnego i przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób takich jak nowotwory, zaburzenia odporności, problemy z płodnością, otyłość oraz zmiany w obrębie centralnego układu nerwowego. Należy wybierać tylko opakowania z atestem, które dopuszczone są do kontaktu z żywnością. Nie kierować się jedynie funkcjonalnością i walorami estetycznymi, które powinny być brano pod uwagę w drugiej kolejności.

Małymi krokami do celu:

1. zaplanuj swoje posiłki
2. przygotuj się na później (miej zapasy potrzebnych składników, przygotuj dzień wcześniej półprodukty, nie bój się mrozić)
3. wyeliminuj wysokoprzetworzoną żywność i cukier
4. wybieraj naturalne produkty
5. zacznij dzień od szklanki wody z cytryną (miętą, imbirem, owocami)
6. codziennie pamiętaj o pożywnym śniadaniu
7. nie dojadaj między posiłkami
8. pij wodę mineralną
9. jedz sezonowe produkty
10. do każdego posiłku dodawaj porcję warzyw i owoców
11. zadbaj o smak potraw wybierając naturalne zioła i przyprawy
12. ograniczaj słodycze, fast foody, sól, cukier, oczyszczoną mąkę